Dette må man huske før man søker om lån uten sikkerhet

Omtrent alle dagens banker tilbyr en eller annen form for kredittlån eller forbrukslån. Det finnes heldigvis mange sider som hjelper en å sammenligne lån fra ulike banker, som Centum, som sammenligner lån fra 15 forskjellige banker. Det er nemlig ikke likegyldig hvilken bank en tar opp lån gjennom, da alle har ulike brukervilkår og renter for kundene sine. Her er det viktig å velge smart!

Ved å velge riktig bank kan man faktisk spare mange tusen kroner bare på renter og gebyrer, og det er derfor avgjørende at man setter seg inn i lånets vilkår. Dette er noe man bør gjøre før man søker, og vi skal nå forklare nøyaktig hva man bør se etter. Man bør blant annet lære seg forskjellen på ulike begreper, som effektiv rente og nominell rente.

Sammenlign lån fra ulike aktører

Noe av det smarteste man gjør før man søker om lån, er å skaffe seg en oversikt over hva ulike banker kan tilby. Dette gjøres enklest ved å benytte seg av en såkalt sammenligningstjeneste. Man kan for eksempel bruke tjenester som forbrukslån.no, hvor man raskt og enkelt kan sammenligne 14 ulike långivere. Her får man opp både aldersgrense, renter og inntektskrav på de ulike lånene.

Man kan også benytte seg av lånetjenester som den VG.no tilbyr. Her kan man enkelt oppgi hvilket beløp man vil låne og hvor lang nedbetalingstid man vil trenge. Når dette er gjort, vil verktøyet regne ut hvilke lån som passer en best. Også her får man oversikt over renter, aldersgrenser og mye mer. Slike verktøy gjør at man sparer mye tid, da man slipper å lete manuelt.

Vær oppmerksom på rentene

Uansett om man velger å bruke en sammenligningstjeneste eller å lete manuelt gjennom vilkårene til ulike banker på nett, er det én ting man bør være ekstra obs på – rentene. Bankene opplyser om både nominell og effektiv rente. Dette kan kanskje virke forvirrende, men det er faktisk ikke noe komplisert i det hele tatt. Nominell rente er kun renten på lånet, mens effektiv rente også inkluderer eventuelle gebyrer.

Man bør med andre ord se på den effektive renten om man vil ha best mulig oversikt over hva lånet kommer til å koste. Mange banker opererer nemlig med ganske høye gebyrer og ekstrakostnader utenom selve rentene på lånet, noe som kan gjøre lånet mye dyrere enn man kanskje først antok. Jo lavere den effektive renten er, jo mindre trenger man å punge ut med.

Velg en bank med godt rykte

Noe annet som er viktig å tenke over før man søker om lån, er at banken bør være en seriøs aktør med godt rykte. Et raskt søk på nett kan gi en god indikasjon på hvor godt forbrukerne liker banken. En bank som får mange klager og lite skryt er nok best å styre unna. Det er best å velge en bank man har hørt om tidligere.

Det er lurt å velge en bank som har vært på markedet i mange år, og som gjerne er spesialisert på god kundeservice. Som forbruker er det viktig å enkelt kunne komme i kontakt med support-avdelingen dersom man skulle ha noen spørsmål. Så snart man har funnet en trygg og sikker bank med gode rentevilkår (spesielt den effektive renten), er man langt på vei!

Vurder alternativer til forbrukslån

Det er verdt å nevne at man i mange tilfeller kan finne gode alternativer til forbrukslån. Selv om man finner et forbrukslån med gunstige renter, vil det i nesten alle tilfeller være dyrere enn et tilsvarende lån med sikkerhet. Har man muligheten til å ta opp et lån med sikkerhet i huset, bør man heller gjøre det. Men pass på – det er ikke bra å øke huslånet for mye.

Andre alternativer til å ta opp forbrukslån eller kredittlån er å spare opp penger fra egen lomme. Mange har imidlertid ikke tålmodighet til dette – spesielt dersom det haster med finansiell hjelp (f.eks. om vaskemaskinen ryker og man trenger ny med en gang). Man kan i så tilfelle vurdere mulighetene for å ta opp et privat lån gjennom kollegaer, venner eller familie. Dette er gjerne helt rentefritt.

Dette må man huske på

  • Bruk sammenligningstjenester for å finne markedets beste forbrukslån
  • Les gjennom lånevilkår som renter
  • Fokuser på velrenommerte banker

Før man søker om lån uten sikkerhet – for eksempel et forbrukslån – bør man gå gjennom vår nyttige huskeliste. Det første man bør gjøre er å bruke en sammenligningstjeneste som gir oversikt over bankene med de beste lånene. Man bør også gjøre research og være sikker på at banken er trygg og pålitelig. Ha også fokus på rentene. Det viktigste er å finne et lån med lav effektiv rente.